The unicorns
made me

do this!

By Marleen Evertsz,
Published on June 8, 2021

Nederland is een fantastisch land voor technologische innovatie. Er zijn vier grote technische universiteiten en een geweldig ontwikkelingslandschap, gedreven door grote multinationals als Philips en ASML. Als gevolg daarvan is er overal veel activiteit en innovatieve technologie. Startups zijn er in overvloed.

Maar daar houdt het ook op. Ook al hebben we een gevestigde financiële sector, slechts een paar van die ondernemingen worden opgepikt, krijgen financiering en groeien. Misschien kunnen een paar hun technologie aan buitenlandse investeerders verkopen. Al de anderen? Die sterven in stilte.

Marleen Evertsz, CEO and Co-founder of tokenized securities and digital asset trading platforms Nxchange and GoldRepublic

De vallei des doods

Na de validering van bedrijfsmodellen komen startups in de vroege en latere stadia met een omzet tussen 0 en 1 miljoen euro in een kritieke fase terecht, een vallei des doods waarin weinig of geen financiering beschikbaar is. Om ervoor te zorgen dat ventures toegang krijgen tot investeerders en fondsen, moeten enkele uitdagingen worden overwonnen. De omvang van de investeringstransacties is te klein voor institutionele beleggers in verhouding tot de relatief hoge administratieve kosten. De risicoprofielen van ondernemingen en de risicobereidheid van institutionele beleggers zijn niet op elkaar afgestemd. Bovendien is de deal flow onvoorspelbaar en onzeker en is er een potentieel gebrek aan beschikbare investeringsmogelijkheden. Door verschillende (beperkende) investeringsvoorwaarden is het moeilijk om mee te investeren of toekomstige investeringen te doen in ventures. En de markt van particuliere investeerders is relatief ongeorganiseerd, met weinig of geen beschikbaarheid van risicodragend vreemd vermogen voor scale-up ventures.

Vanuit infrastructureel oogpunt ontbreekt het aan een zelfvoorzienende transparante, online, gereguleerde marktplaats waar ventures en investeerders naadloos in contact kunnen komen met investeerders. Daar komt nog bij dat er geen fiscale stimulans is om te investeren in jonge, risicovolle ondernemingen, en dat de publieke en private financieringsmogelijkheden versnipperd zijn over vele partijen.

Leiden of leren

Hoe doet Silicon Valley dit? En de Scandinavische landen, met hun bloeiende startup culturen en baanbrekende bedrijven? Hoe kunnen we de extreem goede infrastructuur van universiteiten en subsidies die we hebben, beter benutten? Waar kunnen we het goede voorbeeld geven en wat moeten we van anderen leren?

Laten we alstublieft niet zoveel veelbelovende ideeën voor duurzame innovatie verspillen!

Als Nederland wil concurreren met andere landen in de tech arena en als de noodzaak tot transitie naar een duurzamere wereldeconomie urgent blijft, staat er veel op het spel voor innovatie. Een duurzamere economie vergt enorme investeringen. De financiële sector, als knooppunt voor kapitaalallocatie, moet een grote rol gaan spelen in duurzaamheid en duurzaam beheer. Als we bovendien serieus willen uitgroeien tot een unicorn-natie, moeten we een fatsoenlijke basis creëren voor startups om toegang te krijgen tot financiering.

Doen of sterven

Er is behoefte aan een innovatieve publieke, particuliere en institutionele financieringsstructuur. Hier ligt een kans om bestaande particuliere en openbare financieringsmogelijkheden te integreren met gestandaardiseerde documentatie, vooraf gedefinieerde mijlpalen, stage gate-financiering en gestructureerde verslaglegging. Financiering in een vroeg stadium moet transparant, eenvoudig, voorspelbaar, eerlijk en wrijvingsloos worden. Dezelfde basisvoorwaarden moeten gelden voor alle pre-serie A investeerders.

Ondanks het feit dat iedereen zegt dat Nederland geen aandeleninvesteringsklimaat heeft, en ondanks het feit dat er talloze pogingen zijn geweest om hier iets aan te doen, wil ik niet aan de zijlijn blijven staan toekijken. Er moet hier iets gebeuren, en dat kunnen wij als Nxchange niet alleen. Alleen door onze krachten te bundelen kunnen we de verandering teweegbrengen die nodig is. Iemand moet de eerste stap zetten, en ik heb besloten niet langer te wachten. Ik ga ervoor, en ik kan alleen maar hopen dat velen mij zullen volgen.

Eén is saai en onhaalbaar, laten we er dertig doen

De afgelopen weken hebben we via Nxchange het sustainability programma van startup accelerator StartupBootcamp gefinancierd. Ik ben super trots dat we hebben meegeholpen aan de lancering van het programma waarin startups kunnen plaatsnemen en hun kansen kunnen vergroten om de sterren van de startup-wereld te worden. Mijn ogen zijn echter gericht op de volgende stap. Om onze kansen te maximaliseren, moeten we schaalgrootte, diversificatie, standaardisatie en flexibiliteit creëren. Samen met HighTechXL, de Venture Builder van Philips en ASML, gaan we 30 deeptech ventures in één keer naar de beurs brengen. Ambitie niveau? Stratosferisch. Een hels karwei, al was het alleen maar om alle goedkeuringen van de regelgevende instanties veilig te stellen. Achter de schermen hebben we als een gek gewerkt om het voor elkaar te krijgen. Nu is het aan u om te beslissen of u er klaar voor bent om samen met ons deze volgende stap te zetten. We hopen dat u het leuk vindt.

Voor meer informatie, volg ons op Nxchange.

Bedankt voor het lezen, Marleen

Marleen Evertsz

CEO en medeoprichtster Marleen Evertsz heeft een bewezen track record in het leiden van innovatieve FinTech bedrijven. Sinds 2010 loopt ze voorop in het digitaliseren en verhandelen van fysieke activa met GoldRepublic. Nu richt ze zich op het bouwen van volledig gereguleerde handelsplatformen voor de uitgifte en notering van tokenized securities en gedigitaliseerde activa op Nxchange en GoldRepublic in nauwe samenwerking met Europese toezichthouders, ABN Amro Clearing bank en de Rabobank.

Over GoldRepublic en Nxchange

Tokenized securities en gedigitaliseerde activa zijn ons ding bij GoldRepublic en Nxchange. Wij houden ons al meer dan 10 jaar bezig met het verhandelen van deze activa en maken het mogelijk dat institutionele en particuliere beleggers posities in deze activa innemen.

Meld u vandaag nog aan

Op Nxchange kunt u beleggen en handelen in veelbelovende snelgroeiende bedrijven, groene activa, duurzame bedrijven en vastgoed.

Open een account
Vergunning verkregen van
Ministerie van Financiën

Vergunning verkregen van
Autoriteit Financiële Markten, AFM