Mijn 5 redenen om te beleggen in Impact startups

By Marleen Evertsz,
Published on June 16, 2022

Vergeet de Googles en de Facebooks. Volgens Blackrock CEO Larry Fink zullen de volgende 1.000 miljard-dollar start-ups bedrijven zijn die op grote schaal een positieve bijdrage leveren aan het milieu of de samenleving.

In de loop van de tijd komen er steeds meer interessante beleggingsmogelijkheden in startups. Waar komt deze trend vandaan? En waarom is het een goed idee om in impact startups te investeren? In dit artikel vind je vijf redenen waarom investeren in startups met een sociale missie zowel impactvol als lucratief kan zijn.

Wat is impact investeren?

Een investering in bedrijven, fondsen en/of projecten die een positieve bijdrage leveren aan bijvoorbeeld het milieu of de maatschappij, in combinatie met een optimaal financieel rendement.

Marleen Evertsz, CEO and Co-founder of tokenized securities and digital asset trading platforms Nxchange and GoldRepublic

1: Wijk af van de donkere kant, je kunt klimaatverandering ook zien als een zakelijke kans!

Iedereen die de krant leest of het nieuws volgt, heeft waarschijnlijk gemerkt dat we een ernstig klimaatprobleem hebben. Als we dit probleem willen aanpakken, moet vrijwel elk segment van de industrie opnieuw worden uitgevonden. Om tegen 2050 een koolstofuitstoot van nul te bereiken, is een revolutie nodig in de productie van alles wat we consumeren. Het proces van het maken van brandstof, voedsel en bouwmaterialen, met alle behoeften die we als mensheid hebben - het moet allemaal opnieuw worden uitgevonden. Dus je hebt een keuze. Je kunt aan de zijlijn blijven staan, niets doen en toekijken hoe onze wereld ten onder gaat, of je kunt investeren in de slimme vernieuwers die ons enorme probleem omzetten in een zakelijke kans.

2: Vergeet de overheid en de grote bedrijven, wat kunnen we zelf doen?

Slechts ongeveer 5% van onze klimaatdoelen, afgesproken bij het verdrag van Parijs in 2015, is tot nu toe gehaald. Dat is deprimerend. De meeste mensen zullen waarschijnlijk het gevoel hebben dat deze VN-doelstellingen waarschijnlijk een beetje te ambitieus en te gewaagd zijn, en de mensen niet in staat stellen om er iets aan te doen. Maar, dat is eigenlijk niet het geval. Startupbootcamp, Europa's grootste startup accelerator, heeft onderzocht hoeveel startups we nodig zouden hebben om deze doelen te bereiken en ze zijn met een getal gekomen. Er zijn 170.000 impact-startups nodig die bijdragen aan de duurzame ontwikkelingsdoelen om de innovatie te stimuleren die nodig is om te repareren wat we kapot hebben gemaakt. Dat lijkt misschien enorm, maar als je bedenkt dat er wereldwijd tussen de 100.000 en 150.000 startups per jaar worden opgericht, lijkt het doel ineens een stuk haalbaarder.

3: Impact is het nieuwe zwart

Impact is het nieuwe zwart. In de huidige tijd geven we een 'speciale status' aan bedrijven die op een duurzame manier opereren of impact maken. Ik verwacht dat dit binnen een decennium zal veranderen. Het is simpel: het produceren en aanbieden van producten en diensten op een duurzame manier zal regulier krediet worden. Bedrijven die niet op een duurzame manier werken, krijgen te maken met hogere kapitaalkosten, als ze al toegang tot kapitaal hebben. En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat de nieuwe generatie waarschijnlijk bedrijven zal verkiezen die producten of diensten produceren die op een duurzame manier worden aangeboden, boven bedrijven die dat niet doen. Zowel vanuit het oogpunt van de consument als vanuit het oogpunt van de werkgelegenheid.

4: Voor het geval je niet op de hoogte bent van onze geldontwaarding

Dankzij de torenhoge inflatie daalt ons geld snel in waarde. Bovendien rekenen veel banken een negatieve rente op je spaarrekening. Conclusie: wie zijn of haar spaargeld op de bank laat staan, ziet het verdampen. Je vermogen zal verdwijnen in een tempo dat je je niet kunt voorstellen. Maar wat kan je doen? In principe je geld investeren in alles wat de regering niet kan drukken. Maar met de traditionele aandelenbeurzen die massaal overgewaardeerd zijn en een huizenmarkt die op barsten lijkt te staan, zul je creatief moeten zijn. Goud en cryptocurrencies zijn zeker goede opties, maar startups in een vroeg stadium, vooral de opkomende tech ventures, hebben een groeipotentieel dat veel andere activa niet hebben.

5: Startup accelerators bieden een oplossing door de beste startups te selecteren en te versnellen

90% van alle startups halen hun vierde jaar niet. Kun je je voorstellen, slechts 10% van alle startups bestaat nog na vier jaar! Een sterke selectie en een accelerator of venture building programma kunnen dit succespercentage aanzienlijk verbeteren. De cijfers liegen er niet om. Startups die door een aantal van deze accelerator programma's zijn geselecteerd en versneld, verhogen hun kans om hun vierde levensjaar te halen met wel 70%! Bovendien werd het eerste accelerator programma opgericht in 2005. Inmiddels zijn er wereldwijd meer dan 5.500 accelerator programma's - wat bewijst dat ze er niet voor niets zijn!

Hoe doe je dit?

Investeren in startups kan een grote 'upside' opleveren, maar zeker niet zonder risico. Van de 100.000 tot 150.000 startups die jaarlijks wereldwijd worden opgericht, moet je eerst de meest succesvolle zien te vinden. Net als het vinden van een naald in een hooiberg. Dan is het bijna krankzinnig om te wedden op slechts één startup.

Zorg ervoor dat het selectieproces professioneel verloopt, zodat je zeker weet dat de door jou geselecteerde startups voor de winst gaan en zorg ervoor dat je je investeringsportefeuille van startups zo veel mogelijk diversifieert - uiteindelijk is het gewoon een spel van getallen.

Bij Nxchange hebben we impact startup investing tot een van onze kernprioriteiten gemaakt. We werken samen met verschillende startup accelerators om mandjes met startups aan te bieden. Zoals het Bold Action portfolio van Startupbootcamps, waar je kunt investeren in een mandje van 90 impact startups in de domeinen Financial Inclusivity & Wellbeing; Transport, Mobility & Access to Goods; en New Energy, Renewables & Decarbonization.

Nog andere vragen over impact investing? Neem dan contact met ons op.

Investeer nu

Marleen Evertsz

CEO en medeoprichtster Marleen Evertsz heeft een bewezen track record in het leiden van innovatieve FinTech bedrijven. Sinds 2010 loopt ze voorop in het digitaliseren en verhandelen van fysieke activa met GoldRepublic. Nu richt ze zich op het bouwen van volledig gereguleerde handelsplatformen voor de uitgifte en notering van tokenized securities en gedigitaliseerde activa op Nxchange en GoldRepublic in nauwe samenwerking met Europese toezichthouders, ABN Amro Clearing bank en de Rabobank.

Over GoldRepublic en Nxchange

Tokenized securities en gedigitaliseerde activa zijn ons ding bij GoldRepublic en Nxchange. Wij houden ons al meer dan 10 jaar bezig met het verhandelen van deze activa en maken het mogelijk dat institutionele en particuliere beleggers posities in deze activa innemen.

Meld u vandaag nog aan

Op Nxchange kunt u beleggen en handelen in veelbelovende snelgroeiende bedrijven, groene activa, duurzame bedrijven en vastgoed.

Open een account
Vergunning verkregen van
Ministerie van Financiën

Vergunning verkregen van
Autoriteit Financiële Markten, AFM