Een verandering in inflatie
regime?

By Jeroen Blokland,
Published on July 14, 2023

In de vierde aflevering van Inflatie en Beleggen, kijk ik naar mogelijke structurele veranderingen in het lange termijn inflatie perspectief. In de eerste aflevering liet ik al zien dat de jaarlijkse inflatiecijfers vóór 1950 behoorlijk onvoorspelbaar waren. Jaren van hoge inflatie werden gevolgd door lage of zelfs negatieve inflatie.

De meest gebruikte verklaring voor een stabielere inflatie is natuurlijk de opkomst van centrale banken. Maar de invloed van monetair beleid op het gedrag van inflatie moet niet worden overschat. De Federal Reserve werd weliswaar opgericht in 1913, maar het duurde tot 1994 voordat er discussies ontstonden over een expliciet inflatiedoel en zelfs tot 2012 voordat een daadwerkelijk doel werd geformaliseerd onder Ben Bernanke.

Jeroen Blokland, oprichter van True Insights - biedt onafhankelijk beleggingsonderzoek waarmee beleggers een uitgebreide en bewezen multi-asset beleggingsaanpak kunnen implementeren.

Ik onderscheid zes factoren die helpen de inflatie door de tijd heen te verklaren.
  • Monetair beleid. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat de centrale banken de enige factor zijn die de inflatie verklaren, moeten we de impact van monetair beleid uiteraard ook niet onderschatten. Een belangrijk aspect is de effectiviteit van het zogenoemde transmissiemechanisme. Ofwel: hoeveel van het beoogde beleid van de centrale banken komt terecht in de echte economie?
  • Demografie. In het bijzonder de beroepsbevolking. Een afnemende beroepsbevolking betekent lagere potentiële BBP-groei en lagere inflatie.
  • Globalisering. Wereldhandel, mondiale voorraad ketens, geopolitieke verhoudingen en mondiale beweging van kapitaal en arbeid, dit zijn slechts enkele voorbeelden die worden toegeschreven aan globalisering. En houd in gedachten; de globalisering is na elke grote oorlog toegenomen.
  • Technologie. Technologie is overal en kent geen grenzen. Bovendien wordt technologie steeds goedkoper. Dus ook de goederen en diensten die ermee geleverd worden.
  • Oorlog. Inflatie stijgt tijdens en vooral na oorlogen.
  • Geluk (of pech.) Het gedrag van de inflatie vóór 1950 toont aan dat we niet alles weten over inflatie. Dit betekent dat geluk, of formeler, exogene schokken, ook invloed hebben op prijsveranderingen.
Is het deze keer anders?

Om te kunnen beweren dat inflatie anders zal zijn dan in de afgelopen 40 jaar, moet minstens één van de factoren die de inflatie bepalen ook anders zijn. Ik verwacht dat twee van de zes inflatie factoren er waarschijnlijk anders uitzien in de toekomst:
  • 1. Monetair beleid
  • 2. Globalisering
Lees meer over inflatie en beleggen

Jeroen Blokland

Hi, ik ben Jeroen Blokland en ik ben al heel lang wat ze noemen een multi-asset belegger. Na meer dan 20 jaar voor Robeco, een van de grootste beleggers van Nederland, te hebben gewerkt heb ik mijn eigen onderneming opgericht: True Insights

True Insights levert onafhankelijke belegginsgresearch die jou helpt om betere beleggingsbeslissingen te nemen en jouw kennis van de financiele markten vergroot. We houden je op de hoogte van alle belangrijke marktontwikkelingen en laten zien hoe je hier op in kunt spelen. We maken goed-gespreide belegginsgportefeuilles die in meer beleggen dan alleen aandelen en obligaties.

Meld u vandaag nog aan

Op Nxchange kunt u beleggen en handelen in veelbelovende snelgroeiende bedrijven, groene activa, duurzame bedrijven en vastgoed.

Open een account
Vergunning verkregen van
Ministerie van Financiën

Vergunning verkregen van
Autoriteit Financiële Markten, AFM